Pedofil botrányok – kilóg a gyerekláb

 

1940 óta rejtegeti az amerikai katolikus egyház a Philadelphiában történt molesztálások ügyét – derül ki egy 880 oldalas jelentésből, amelyet a pennsylvaniai főállamügyész publikált két év nyomozás után. Az ügyben annyi feljelentés érkezett az egyház ellen, hogy már nem tudták azt rejtegetni – több, mint 1000 kisgyermeket molesztált körülbelül 300 katolikus pap. A jelentésből az is kiderül, hogy hat Pennsylvania-i egyházmegyében rutinosan a katolikus intézményeket helyezték előtérbe, nem pedig a gyermekek jólétét.

A katolikus egyház irataiban szó szerint azt az utasítást adták a papoknak, hogy ha molesztálás történik, akkor „ne a gyermekeket védjék, hanem próbálják meg elkerülni a botrányt.” abuzus
“Az egyház vezetői és tisztségviselői rutinszerűen és céltudatosan játékosságnak, birkózásnak vagy nem megfelelő viselkedési formának írták le a történteket, holott egyik esetben sem erről volt szó. Gyermekeken elkövetett szexuális visszaélések voltak ezek, beleértve a nemi erőszakot is” – mondta egy sajtókonferencián Josh Shapiro, főállamügyész.
A pennsylvaniai vádhatóság két, korábban már átvizsgált egyházkerület kivételével megnézte valamennyi pennsylvaniai egyházkerület több mint 500 ezer oldalnyi (!) belső dokumentumait, feljegyzéseit, meghallgatott többtucatnyi tanút és sok papot is.
Az egykori áldozatok arról számoltak be, hogy papjaik vagy kábítószerrel bódították el vagy más módon manipulálták őket, volt, aki elmondta, hogy amikor otthon elmesélte, mit műveltek vele, a szülei megverték, mert azt hitték, alaptalanul vádaskodik. Az áldozatok között akadtak olyanok is, akik a szexuális visszaélések idején tízévesnél is fiatalabbak voltak.  Sőt az egyik városban a papok saját ‘pedofil klubot’ tartottak fenn, ahol kisfiúkat/kislányokat molesztáltak, korbáccsal verték őket, vagy fényképet/videót készítettek róluk, ahogyan egy kereszten lógnak, Jézus halálát utánozva.

Több molesztált gyermeken abortuszt hajtottak végre, de volt olyan is, aki öngyilkos lett a történtek miatt. A jelentésben egyébként brutálisan, részletekbe menően elemzik az eseteket.
Egy pap például, miután teherbe ejtett egy tinédzser kislányt, papíron házasságot kötött vele, majd elvált tőle, hogy ezzel “legalizálja a nem tervezett” gyermeket.

A LEGDURVÁBB ESETEK:

  • Szentelt vízzel mosdatták meg a kisfiúkat, miután orális közösülésre kényszerítették őket
  • Egy pap meglátogatott egy 7 éves kislányt a kórházban, akinek kiműtötték a manduláját, majd megerőszakolta
  • A “pedofil papok klubja” más férfiaknak is “hozzáférést engedett” a kisgyermekekhez pénzért
  • A papok úgy jelölték meg azokat a gyermekeket, akiket megerőszakoltak, hogy keresztes nyakláncot akasztottak a nyakukba
  • Az egyik pap, miután gyermekek molesztálása miatt kirúgták az egyházból, a Disney World-be ment dolgozni, makulátlan ajánlólevéllel

A főállamügyész jelentésben erősen bírálják Donald Wuerl kardinálist, Washington érsekét is – aki korábban a pennsylvaniai Pittsburgh egyházkerületének vezetője volt –, mert elleplezte a visszaéléseket. A kardinális azt nyilatkozta, hogy mindig gondosan járt el az esetekben, hogy megelőzze a jövőbeni visszaéléseket.
Sajtókonferenciáján Josh Shapiro, főállamügyész kiemelte a rendőrök felelősségét is, akik nem egy esetben visszautasították a nyomozást, amikor kiderült, hogy papok a gyanúsítottak. A jelentés leszögezte: “a püspökök és a bíborosok lényegében védve voltak. Sőt olyan is előfordult, hogy Pittsburg megyei főügyésze, Robert Master saját maga zárt le egy nyomozást még az 1960-as években, azt remélve, hogy elkerüli őt a számára kedvezőtlen publicitás és ez segíthet politikai karrierjének. Több érsek még a botrány kitörése előtt reagált a történtekre, vagy megpróbált segíteni saját helyzetén. Például Erie és Harrisburg püspöke nyilvánossá tette az összes olyan pap nevét az archívumukból, amely kötődhet “ilyen jellegű” visszaélésekhez.

A botrány egyébként kísértetiesen hasonlít arra az esetre, amelyet nem rég a “Spotlight” című filmben is megörökítettek. Több papot, aki gyermekeket erőszakolt meg, betegszabadság, vagy idegösszeomlás indokával áthelyeztek. Köztük volt olyan is, aki ezek után még 20 évig szolgált templomban. A katolikus egyházmegyéknek volt erre egy külön “átnevelő intézetük”, amely tovább küldte a “problémás” tagokat, és papíron biztosította, hogy “megkapták a megfelelő kezelést.” Az áldozatokat úgy hallgattatták el évekig, hogy mindenféle bizalmi szerződést írattak velük alá. Több áldozatot pedig azért nem vettek komolyan, mert a szabályok szerint az molesztálás megtörténte után 50 éves korukig be kell ismerni a történteket. Viszont volt olyan, aki csak 70 éves korában merte bevallani, hogy 14 éves korában megerőszakolta egy pap. – Az ő vallomását már figyelmen kívül hagyták. pedofil egyhaz es papok

“KÜLÖN FORGATÓKÖNYVÜK VOLT AZ IGAZSÁG ELTITKOLÁSÁRA” – NYT:

“Kerüljétek a botrányt. Kozmetikázzátok az igazságot. Alkalmatlan kérdéseket tegyetek fel. A panaszokat zárjátok el a “titkos archívumba.” A rendőrség semmiképpen se tudja meg.
Ezekkel a taktikákkal rejtette el a Pennsylvania-i Római Katolikus Egyház a szexuális visszaélést, amelyet gyermekek ellen követtek el papok az elmúlt 70 évben a szerint a jelentés szerint, amelyet a megye főállamügyésze tett publikussá. “Ez egy játékszabály az igazság elfedésére.” – mondta a főállamügyész, akinek az összegyűjtött bizonyítékait még az FBI-hoz is eljuttatták.
Az ügyészség ezt a 7 szabályt idézte, amelyet a katolikus egyház irataiban találtak a “kellemetlen szituációk kezelésére” (Szó szerint fordítva a New York Times cikkéből.):

1. Az igazság kozmetikázása: “ Soha ne használjátok azt a szót, hogy “erőszak”, inkább mondjátok azt, hogy “helytelen kapcsolattartás”, vagy “viselkedési korlátok megszegése”.”

2. “Sose hagyjátok, hogy képzett, független nyomozók foglalkozzanak az üggyel. Inkább bízzátok azt rá, egy abban a klérusban dolgozó másik papra, aki tegyen fel jelentéktelen kérdéseket, majd zárja le a “nyomozást” egy kollégával együtt, akivel dolgozik.”

3. Ha lebukott egy pap, “küldjétek el “értékelésre” egy a katolikus egyház által működtetett pszichiátriai központba, ahol a szakemberek “diagnosztizálhatják” a pedofil papokat, a megvádolt illető saját értékelése alapján, attól függetlenül, hogy az valóban szexuális kapcsolatot létesített-e egy gyermekkel, vagy sem.”

4. Ha egy papot muszáj áthelyezni, “ne mondjátok meg miért kell! Mondjátok azt a társainak, hogy “betegszabadságon van”, vagy “idegösszeomlást kapott” – de az is lehet, hogy nem mondtok semmit.”

5. Ha egy pap megerőszakol gyermekeket, tovább kell neki fizetni lakhatását, és megélhetését, annak ellenére, hogy ezeket még több szexuális visszaélésre használhatja fel.

6. Ha egy predátorként viselkedő papról köztudott lesz mit tett, ne távolítsátok el, csak helyezzétek át egy új helyszínre.

7. Senki ne szóljon a történtekről a rendőrségnek, ugyanis a gyermekekkel való szexuális kapcsolat súlyos bűncselekménynek számít. “Tartsátok házon belül a dolgot!”

 

Források:

Daily News, NYT, Daily Mail, Hitradio.hu

Hagyj üzenetet

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Az oldalon működik a Google Analytics

Kérlek, jelezd, ha elfogadod, hogy a Google Analytics anonim adatokat őriz meg a látogatásodról. Ezt el is utasíthatod: az esetben a látogatásodról semmilyen adat nem kerül a Google Analytics-hez