Az ideális önkormányzati képviselő

 

A közelgő választások előtt úgy érzem, érdemes kifejtenem az álláspontomat.

Az utóbbi időben többen a szokásosnál nagyobb politikai aktivitást mutatnak, amiből az lehet sejdíteni, hogy valószínűleg elindulnak a képviselőségért. Az egyszerűség kedvéért vegyünk egy elképzelt falut. valasztas

A kérdés: „Milyen az ideális önkormányzati képviselő?

Létezik-e egyáltalán?

Szerintem létezik – elméletben. Ő az, akit a legszívesebben látnék a falum önkormányzati testületében.

De vajon milyen az az ember?

Olvasd tovább, és megtudod:

Az ‘ideális’ képviselő:

  1. Lehet férfi vagy nő. A tehetség és a szív számít, a többi másodlagos.

  2. Viselje szívén a település ügyeit. Legyen képben az aktuális helyzettel, problémákkal, folyamatban lévő beruházásokkal és fejlesztésekkel.

  3. Legyen elérhető. Beszélgessen a falubeliekkel. Hallgassa meg őket.

  4. Ne a saját gesztenyéjét sütögesse. Ne azért akarjon képviselő lenni, mert az tiszteletdíjjal jár. Ne azért, hogy anyagi előnyökhöz jusson. Legyen stabil jövedelme, éljen meg a munkájából, vállalkozásából.

  5. Tisztességes legyen. A falu pénze a településé, a pályázati pénzek is. Azokból egyetlen forint se kerüljön hozzá, arra ne vágyjon, ne ügyeskedjen. Legjobb képességei szerint másokat is akadályozzon meg hasonló tevékenységekben. Ha másként nem megy, akár jogi eljárás keretében is. Magyarul: ügyeljen arra, hogy a település pénze a településé is maradjon, abból a közösség gyarapodjon, ne illetéktelenek.

  6. Ne pártérdekeket képviseljen, hanem a település érdekeit.

  7. Legyen intelligens. Tudjon beszélni, értelmesen érvelni.

  8. Legyen képes másokkal együttműködni. Nem a széthúzást keresse, hanem a megegyezést. Törekedjen békére, amíg az nem jár erkölcsi megalkuvással.

  9. Legyen szavatartó. A vállalásait legjobb képességei szerint igyekezzen teljesíteni.

  10. Legyen képes elfogadni a többség döntését akkor is, amikor kisebbségben van. Azt ne szabotálja, ne fúrja, hanem a saját érdekeit és véleményét legyen képes alárendelni a többség akaratának (a demokrácia egyik alapelve). Ilyen esetekben ne sértődjön meg, ne legyen bosszúálló. 

Meggyőződésem, hogy ilyen emberek jelentősen elő tudják mozdítani a közösség életét.

Az induló önkormányzati képviselőjelöltek közül arra/azokra fogok szavazni, akik ebből a listából a legtöbb feltételnek megfelelnek. De mivel választani nem kötelező, ha nem találok olyan jelölte(ke)t, aki(ke)t érdemesnek tartok a bizalomra, akkor nem szavazok senkire. Az sajnálatos helyzet lenne. A mérce magas, de ez így van jól. Egyáltalán nem mindegy, kik és milyen motivációból lesznek a testület(ek) tagjai.

A következő 4 évben sok múlik ezen.

(A nem ideális önkormányzati képviselőről itt olvashatsz)

Hagyj üzenetet

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..