A humor száműzése

 

A FB érdekes hely.
A csoportokat tekintve nagy a diverzitás. Nem kívánom rendszerezni, csak két típust említek.

1. Ismeretterjesztő csoportok
2. Szórakoztató és humoros csoportok

Nyilván vannak szakmai csoportok is, de az a téma szempontjából irreleváns.

Szóval, nemrégiben egy szóviccet kommenteltem egy ismeretterjesztő csoportban. Szinte azonnal kaptam egy irgum-burgumot, hogy ezt nem kellene. Korrekten, indoklással, ami el is fogadható. A lényeg, hogy a csoportban nem ildomos humoros hozzászólást írni.
(Ha valaki elkezdi, a többiek példát vesznek róla, és szétzilálják a tartalmat.)

Eddig nem is lenne nagy baj. Viszont elgondolkodtató a következő hozzászólás: „ezért vannak kifejezetten a humor-fb csoportok „

Valóban. Vannak. Valószínűleg nem is kevés. Nagy létszámmal.
A humort ugyanis sokan szeretik.
ÉS a fenti hozzáállás miatt kénytelenek a tematikus csoportokba tömörülni. Így könnyen megeshet, hogy a vicces kedvű emberek kimaradnak az ismeretterjesztésből, és ‘viccesen tudatlanok’ maradnak.

Számomra furcsa, hogy némelyek száműzik a humort. Egy munkahelyen, munkaidőben érthető lehet. De a Facebook-on, amit a legtöbb ember leginkább a szabadidejében használ, és főképp szórakozásra, nehezen indokolható.

A humor az élet fűszere.
Az ételnek csak csekély részét teszi ki, de vele sokkal élvezetesebb.

A fenti szigorú hozzáállás miatt csökken az ‘ízes’ helyek aránya a világon.

Jobb komolynak lenni? Most komolyan…

Vehetjük azt a szempontot is, hogy egy Facebook csoport mégse munkahely, hogy ne lehetne más oldalról is megközelíteni a dolgokat, nemcsak a ‘főnök’ elvárásai szerint. Főleg, ha valaki csak érdeklődő, nem szakmabeli. Miért is kellene a humort kizárni?

humor

A fenti hozzáállás miatt a humor száműzetésbe kerül, arra elkülönített zárt szigetekbe. Elkülönülnek a ‘komoly’ emberek, és azok, akik nem akarnak mindig mindent komolyan venni.

Pedig mindenki értékes: ki a tudásával emelkedik ki, ki az empátiaképességével, mások pedig a kellemes személyiségükkel, kedvességgel, vidámsággal. Utóbbiak általában elfogadóbbak. A ‘szakmaiság’-hoz ragaszkodók viszont elutasítók a más típusúakkal szemben. Így jönnek létre az elkülönült szigetek, amik között nehezen lehet átfedés.

Ha mégis van, a vicceseknek el kell rejteniük a személyiségük egyik oldalát.

De a jelenség egyoldalú: ha valaki a maga témájában komoly, attól még könnyedén csatlakozhat humoros csoportokhoz anélkül, hogy le kellene mondania a személyisége egy részéről.
Fordítva ez nem igaz.

Ahhoz, hogy a világ jobb hellyé váljon, nem kellenek szuperhősök.
Elég, ha elfogadjuk egymást. Mindenkit olyannak, ahogy az Isten megteremtette, a velünk közös és nem közös tulajdonságaival együtt. És engedjük, hogy önmaga legyen.

Hagyj üzenetet

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!