Sváb est Napkoron

A falun végigmenve nem is gondolná az ember, mennyi sváb származású magyar él itt: a napkoriak nagyrészt fele. Egy füzetben össze is foglalták – a családnevek több oldalon sorakoznak.

Ezek után érthető, hogy Napkoron van Sváb nemzetiségi önkormányzat, ami él és virul. A Böllérversenyen rendszeresen jelen vannak, de emellett rendezvényekkel élénkítik a falu életét. Legutóbbi rendezvényükön Ludescher Gabriella, a Debreceni Egyetem adjunktusa, a Napkori Svábok Egyesületének elnoke tartott előadást az általa készített  felmérésről, amiben a Napkoriakat kérdezték a falu intézményeivel kapcsolatban. Az informatív, szemléltetéssel színesített előadás után az Igrice táncegyüttes bemutatóját tekinthettük meg, majd az addig csak szemlélődő közönséget bevonták a táncba, így az est fergeteges táncházba torkollott. 

Azután az eltáncolt energiát pótolhattuk a “svábasztalos” vacsorával – természetesen hagyományos sváb ételekkel. Alkalom nyílt az ismerkedésre, beszélgetésre, sőt egy kis borkóstolásra is. 

És hogy a tanulság se maradjon el, az élményt összefoglalva, mindent egybevetve és átforgatva, szintetizálva és differenciálva a végső konklúzió most is ez lett: jó itt élni  🙂 

Szólj hozzá!

650
  Feliratkozás  
Értesítést kérek