Sváb est Napkoron

A falun végigmenve nem is gondolná az ember, mennyi sváb származású magyar él itt: a napkoriak nagyrészt fele. Egy füzetben össze is foglalták – a családnevek több oldalon sorakoznak.

Ezek után érthető, hogy Napkoron van Sváb nemzetiségi önkormányzat, ami él és virul. A Böllérversenyen rendszeresen jelen vannak, de emellett rendezvényekkel élénkítik a falu életét. Legutóbbi rendezvényükön Ludescher Gabriella, a Debreceni Egyetem adjunktusa, a Napkori Svábok Egyesületének elnoke tartott előadást az általa készített  felmérésről, amiben a Napkoriakat kérdezték a falu intézményeivel kapcsolatban. Az informatív, szemléltetéssel színesített előadás után az Igrice táncegyüttes bemutatóját tekinthettük meg, majd az addig csak szemlélődő közönséget bevonták a táncba, így az est fergeteges táncházba torkollott. 

Azután az eltáncolt energiát pótolhattuk a “svábasztalos” vacsorával – természetesen hagyományos sváb ételekkel. Alkalom nyílt az ismerkedésre, beszélgetésre, sőt egy kis borkóstolásra is. 

És hogy a tanulság se maradjon el, az élményt összefoglalva, mindent egybevetve és átforgatva, szintetizálva és differenciálva a végső konklúzió most is ez lett: jó itt élni  🙂 

Szólj hozzá!

Értesítést kérek
avatar
650
wpDiscuz
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support