Csirkés kebab paradicsomos piláffal

 

 

A ma bemutatott ételek oszmánkori eredetűek, igazi keleties beütéssel, tehát az autentikus keleti konyhát kedvelőknek valószínűleg nagyon fognak ízleni. Szerencsénkre a kebabot és a piláfot is nagyon egyszerű elkészíteni. A kebab esetében én a nyársak egyik felét pontosan a recept szerint készítettem el, míg a másik feléhez arab hétfűszer keveréket használtam. Ennek alkotórészei a következők: koriander, kardamom, szegfűszeg, fehér bors, fekete bors, római kömény és fahéj. Mind a két módon nagyon finom lett, így bátran ajánlom a kísérletezést. Ha van lehetőséged tűz felett megsütni a kebabot, akkor érdemes ezt választanod. Nekem sajnos nem volt, így öntöttvas grill lapon sütöttem meg a nyársra húzott húsokat, és az elkészült mártást a húsra öntöttem tálaláskor. A piláfot kóstolgassuk menet közben. Nekem igényelt még egy kevés folyadékot a receptben megadott mennyiségen felül, mire a rizs teljesen megpuhult. Ha elkészült, a tetejét díszítheted friss petrezselyemmel.

Jó étvágyat!

 

csirkés kebab

 

Kép: Bokorovics Zsolt

 

Csirkés kebab – Tavuk kebabı

Hozzávalók – Malzemeler 

1 csirke (én csirkemell filét használtam)
1 tavuk

1 teáskanál só
1 çay kaşığı tuz

1 teáskanál fekete bors
1 çay kaşığı karabiber

1 teáskanál fahéj
1 çay kaşığı tarçın

 

Elkészítése – Hazırlanışı 

Miután a csirkét jól megtisztította és megmosta, minden oldalát dörzsölje be sóval, fahéjjal és fekete borssal, majd két órát pihentesse.
Tavuğu iyice temizleyip yıkadıktan sonra her tarafını tuz tarçın ve karabiber ile ovuşturup iki saat bekletin.

Aztán a csirkét húzza nyársra, tegye a tűzre és forgatgatva kezdje el megsütni. 
Daha sonra tavuk teline geçirip, ateşte çevire çevire pişirmeye başlayın. 

Helyezzen egy tepsit alá, majd mikor a lecsöpögő leve kissé összegyűlt, a tetejére lisztet szórva sűrítse be azt.
Suyunun akması için altına bir tepsi yerleştirin ve suyu biraz birikince, üstüne un serperek koyulaştırın.

Miután a húsok teljesen elkészültek, helyezze őket sütőpapírra.
Etler tamamen olduktan sonra kasap kağıdın aktarın.

A papíron lévő csirkét (nyilván tegyük egy tepsibe/edénybe), miután 20 percig kis láng felett tartotta, a mártással együtt tálalja.
Kağıdın içindeki tavuğu, ateşin önünde 20 dakika kadar tuttuktan sonra yanında sosuyla servise sunun.

Jó étvágyat!
Afiyet olsun.

 

Paradicsomos piláf – Domates pilavı 

Hozzávalók – Malzemeler

2 vizespohár rizs
2 su bardağı pirinç 

2 hagyma (finomra vágott)
2 soğan (kıyılmış)

2 vizespohár paradicsomlé
2 su bardağı domates suyu

125 gr vaj
125 gr tereyağı

1 teáskanál só
1 çay kaşığı tuz

1 csipet feketebors
1 tutam karabiber

2 vizespohár húsleves
2 su bardağı et suyu

 

Elkészítése – Hazırlanışı

A hagymákat egy kanálnyi vajban alaposan pirítsa meg, aztán adja hozzá a paradicsomlevet és a húslevest, majd sóval is szórja meg és tartsa a tűzön.
Soğanları bir kaşık kadar tereyağında iyice kavurun ve sonra içine domates suyunu ve et suyunu ekleyip, tuz atıp ateşte oturtun.

A forrás megkezdődésekor az alaposan megmosott rizst tegye bele és a víz elpárolgásáig forralja.
Kaynamaya başlayınca içine iyice yıkadığınız pirinçleri atıp, suyunu çekene kadar kaynatın.

Egy másik serpenyőben olvassza fel a vajat és forrón, evőkanállal locsolja a rizsre, majd egy villával egyszer keverje meg. 
Ayrı bir tavada tereyağını eritin ve çok kızgın durumda yemek kaşığıyla pirincin üstüne döküp çatalla bir kere karıştırın. 

Fedje le és 15-20 perc pihentetés után, fekete borssal meghintve tálalja. 
Kapağın örtüp 15-20 dakika dinlendirikten sonra üzerine karabiber serpip, servise sunun.

Jó étvágyat!
Afiyet olsun.

Értesítést kérek
avatar
650
wpDiscuz
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support