Vaníliás börek

 

Egy remek vaníliás böreket aján­lok mára, amit gyerekjáték elkészíteni és ami­hez mindössze csak néhány hoz­zá­valóra lesz szük­séged. Meg­mon­dom ősz­in­tén, nem volt türelmem kivárni, míg a krém lehűl, így a biz­ton­ság ked­véért megkós­toltam mele­gen is. Tény, hogy a kihűlt krém­mel egysz­erűbb dol­go­zni (és így több töl­telék is kerül­het a tészták közé), azon­ban meleg is jó szer­in­tem. Az édességet kön­nyű fogá­sok után aján­lom, hiszen a vaj miatt nagy­on tar­tal­mas, így valószínű­leg nem fog beléd férni, ha a dessz­ertet nehezebb ételek elf­o­gyasztása előzte meg. Ha szereted a keleties, külön­lege­sebb ízeket, nyu­god­tan csep­pents a vaníli­akrémbe néhány csepp rózsav­izet, de ha ezt a lépést kihag­y­nád, és inkább marad­sz a hagy­ományos­abb von­al­nál, akkor is egy szu­per, tipiku­san törökös ízvilágú dessz­ertet kap­sz majd. Vajas, ropogós, vaníli­akrémes finom­ság az étkezés méltó megko­ronázásához.

Jó étvá­gy­at kívánok hoz­zá!

 

 

Kép: Boko­rovics Tímea

Hoz­zá­valók — Malzemel­er

6 lev­él lev­e­les tész­ta (24 kis kock­ára vág­va)
6 yaprak mil­föy (24 küçük kare çıkıy­or)

2–3 ek. vaj
2–3 yemek kaşığı tereyağı

A krémhez — Kre­ması için

3 vize­spo­hár tej
3 su bar­dağı süt

fél vize­spo­hár por­cukor
yarım su bar­dağı toz şek­er

1 cso­mag vaníliás cukor
1 paket vanilin

3 púpo­zott ek. keményítő
3 tepeleme yemek kaşığı nişas­ta

A tete­jére — Üzeri için

3 ek. por­cukor
3 yemek kaşığı pudra şek­eri

Elkészítése — Yapılışı

A krémhez szük­séges összes hoz­zá­valót tegye szós­zos lábas­ba és közepes lán­gon kev­er­getve összesűrűsödésig főzze.
Kre­ma için gerek­li tüm malze­meyi sos tencere­sine alın orta ateşte karıştırarak koyu bir kıvam alın­caya kadar pişirin.

A megfőtt krémet veg­ye le a tűzről és időnként megkev­erve hagy­ja kihűl­ni.
Pişen kre­mayı ocak­tan alıp ara sıra karıştırarak soğu­maya bırakın.

A rétes­lapokat szed­je ki a cso­magolás­ban és az alat­ta lévő papír­ral együtt terítse deszkára. Vár­jon 5 percet, míg felenged­nek és kés segít­ségév­el vág­ja őket 4 egyen­lő négyze­tre.
Mil­föy­leri paket­ten çıkarıp altın­da­ki kağıt­ları ile bir­lik­te tez­ga­ha yayın. 5 daki­ka kadar çözülmesi­ni bek­leyip bıçak yardımıy­la 4 eşit kar­eye bölün.

A papír­jairól lev­álaszt­va tegye sütő­pa­pír­ral bélelt tep­sire. Olvass­zon fel 3 ek. vajat, ken­je meg a négyzetek tete­jét és 180 fokra előmelegített sütőben süsse addig míg meg­duz­zad­nak és nagy­on eny­he színt nem kap­nak.
Kağıt­ların­dan çıkararak yağlı kağıt ser­ilmiş fırın tep­si­sine dizin. 3 yemek kaşığı tereyağını eri­tip karelerin üzer­ine sürün ve 180 derece önce­den ısıtılmış fırın­da kabarıp çok hafifçe kızarın­caya kadar pişirin.

A megsült lev­e­les tész­ta négyzetek közöt­ti részt kés segít­ségév­el eny­hén nyis­sa meg és tegyen közé az elkészített krém­ből egy-egy  mokkáskanál­ny­it, majd helyezze tálalótányér­ra. 
Pişen mil­föy karelerininin arasını bıçak ile hafifçe aralayın arası­na hazır­ladığınız kre­madan 1’er tatlı kaşığı koyun ve servis tabağı­na alın.

Végül szór­ja meg por­cuko­r­ral és tálal­ja.
Son olarak üzer­ine pudra şek­eri ser­perek servis yapın.

Afiyet olsun.
Jó étvá­gy­at!

Leave a Reply