Szabad-e mesterséges megtermékenyítést alkalmazni?

 

Egy nyilatkozat kapcsán izzik a net. Ki ezt mond, ki azt, a szocializációja, elsajátított értékrendje alapján.

 

A kérdésre valójában nagyon egyszerű válaszolni. A valóság könnyen leírható: mindannyian úgy jöttünk létre, hogy két ivarsejt egyesült. A létrejött sejt, a zigóta sejtmagja ugyanazt a génállományt tartalmazza, amit a belőle kifejlődő felnőtt ember is fog. UGYANAZT. Se kevesebbet, se többet, se mást. Az ember a foganáskor jön létre. Onnantól folyamatosság van a zigóta és a felnőtt ember között. A magzati fejlődés szakaszai ezt semmiben nem befolyásolják – ugyanannak az embernek a fejlődésben különböző változatairól beszélhetünk. 

 

baby

 

Élet vagy halál

 

Ezért, ha a zigóta elpusztul, egy ember hal meg. Ha egy  embrió pusztul el, akkor is. Nincs lényegi különbség a foganást követően, csak fejlődési.

Ezért a mesterséges megtermékenyítés tiltása érdekében való felszólalás az élet védelmében releváns. A hazai módszer során 6-7 petesejtet termékenyítenek meg, majd kiválasztanak 3-at, amit beültetnek a méhfalba. A többit vagy megsemmisítik, vagy lefagyasztják – bizonytalan céllal és jövővel. Ezért a fagyasztás is elfogadhatatlan. 

Az embriók megölése emberölés. Ki veszi a bátorságot, hogy kiválassza, ki élhet és ki nem? Van ilyenhez orvosnak joga? Mengelének volt – ideiglenesen. Aztán meglakolt érte.

 

Melyik módszer elfogadható?

 

Megtermékenyítésként csak az a módszer elfogadható – amit Nyugat-Európában

alkalmaznak is – hogy csak 3 petesejtet termékenyítenek meg, majd azokat  beültetik a méhfalba. Ha mindhárom életben marad, az vállalható. Előfordulnak hármas szülések természetes foganás után is.

Általában nem mind a három marad életben (vagy sikertelen esetben egy sem), de az nem róható fel az orvosnak. Nem öltünk meg egy embriót sem – lehet újra próbálkozni.

 

Ki kicsoda?

 

Amennyiben valaki a szelektálós módszert választja, vagy abortuszt végeztet, akkor gyilkosságra való felbújtás bűnében vétkes. A végrehajtó személy – szülész?  – pedig bérgyilkos.

 

Az élet kezdete pontosan  tudható. A foganás az.

Mit akarsz? Életet adni, vagy – járulékosan – embereket ölni?

 

 

Dönts! 

 

Hagyj üzenetet

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Az oldalon működik a Google Analytics

Kérlek, jelezd, ha elfogadod, hogy a Google Analytics anonim adatokat őriz meg a látogatásodról. Ezt el is utasíthatod: az esetben a látogatásodról semmilyen adat nem kerül a Google Analytics-hez