A politikai korrektség eredete

 

A politikai korrektség (PC) olyan nyelvezetet, politikát, viselkedést, eszmét, gondolkodást jelöl, amely igyekszik minimalizálni az egyes vallási, etnikai, kulturális vagy egyéb közösségek megsértését. A szót az angol nyelvből vettük át, ahol a „politikai” nem pártügyekkel kapcsolatos dolgot jelent, hanem össztársadalmi értelemben használják.

A sértés célpontja lehet például a nem, a rassz, a kultúra, a szexuális orientáció, a foglalkozás, a fogyatékosság, a kor, a vallás vagy a politikai szimpátia

Vannak, akik úgy vélik, a PC a humanizmus vívmánya. Ez a feltételezés azonban hamis. A zsidó vallás második legnagyobb szabálya, a „szeresd embertársadat, mint magadat”, magába foglalja a verbális viselkedés (ön)fegyelmezését (3Móz 19:18). 1)A Bibliaidézetek a SZPA fordításából származnak MózesAzt az elvet, hogy ha nem szeretném, hogy engem kriplinek, kaffernek, csontinak vagy buzinak nevezzenek, akkor én se nevezzek így másokat. Mivel a szeretetre vonatkozó szabályt Jézus megerősítette, a PC a kereszténység szabálya is (Lk 6:31). Mivel Mózes, aki 3400-3500 évvel tevékenykedett, jóval a humanista mozgalom előtt élt, az az állítás, miszerint a PC a humanizmus 2)A humanizmus szó a studia humanitatis (az emberre vonatkozó tanulmányok) kifejezésből származik, amely a reneszánsz idején a ...continue szülötte, nem helytálló. A humanista filozófia csak a középkorban jött létre, a reneszánsz gyermekeként. Még ha előfutárának tekintjük is Prótagoraszt, az is 1000 év késést jelent Mózeshez képest. 

Vannak, akik úgy vélik, a PC a humanizmus vívmánya

Az Isteni parancs gyakorlati alkalmazásáról Jézus nagyon világosan beszél: „Én viszont azt mondom nektek, hogy mindenki, aki ok nélkül neheztel a testvérére, bírói ítéletnek lesz alávetve; aki azt mondja a testvérének: „Te szemét!”, az a legfelsőbb bíróság ítéletének lesz alávetve; aki pedig azt mondja: „Te idióta!”, az a tüzes gyehennába kerül majd!” (Mt 5:22) Jézus felszólít, hogy kerüljük a gyűlölettel teli és a becsmérlő kifejezéseket. Mi ez, ha nem a politikailag korrekt beszéd alapszabályainak lefektetése?

Viszont, Jézusnál ez az elv nem jelenti az igazság kimondásának tiltását – akkor sem, ha az sértő. A képmutató farizeusokat ugyanis így bírálja: „Viperák ivadékai, hogyan is tudnátok jót mondani, ha egyszer gonoszak vagytok?! Hiszen a szív túlcsordulásából szól a száj!” (Mt 12:34) Ez a gyakorlat merőben eltér a PC divatos használatától. Sért, ha jogos. Az igazság elsőséget élvez az emberek érzéseivel szemben. Amikor viszont nincs szükség helyreigazításra, minden esetben tapintatos.

Továbbra se tévesszük szem elől, hogy a humanizmus a középkor divatjaként indult, de a PC a mai értelmezésben csak az 1950-es években kezdett kialakulni, az elnevezése pedig a ’70-es évek „vívmánya”. Vagyis a klasszikus humanizmusnak vajmi kevés köze van hozzá, legfeljebb alternatív értelmezésben: ha a humanizmust azonosítjuk az empatikus érzelmekkel. Ez  azonban másodlagos, származtatott jelentés. A  PC nem ennek alapján jött létre.

 

Értesítést kérek
avatar
650
wpDiscuz
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support

Jegyzetek   [ + ]