A celeblét kihívói

Unod a celebeket?

Nem csoda. Érdektelenek, narcisztikus, magamutogató pillanatemberek. Ez nem újdonság.
Kellene valami új. Valami érdekesebb, tartalmasabb.
Jó hírem van. Létezik olyan, a neve: népszer.

A celebbel szemben a népszer nem kifejezetten törekszik a közismertségre. Az ismertsége az aktivitásból fakad, ami tudományosan vagy intellektuálisan megalapozott. A népszer valamely tudományterület képviselője. Ennél fogva a szavára odafigyelnek, mert a közügyekről a tudományterületét bevonva beszél, ezért a véleménye nem hasraütés-szerű – szemben a celebbel. A celeb igyekszik minél inkább szem előtt lenni, szerepelni a médiában ok nélkül is. A népszer nem lép fel ok és cél nélkül – ennek az is az oka, hogy felelősségteljes munkája van, ezért az ideje drága. Nem is törekszik görcsösen a népszerűségre, az a normál életmódjából, tevékenységéből fakad.

A celeb gondolkodása többnyire akörül forog, hogy meddig jutott a (számára) kiszemelt párjával a szex felé vezető úton. A népszernek eszébe sem jut ilyesmiről beszélni, őt más témák foglalkoztatják. Ezek gyakran a közélettel vagy a társadalommal kapcsolatosak.

A népszer közkedveltségét részben annak köszönheti, hogy olyan igazságokat mond ki, amikkel nagyjából tisztában van a társadalom – vagy legalábbis egy része-, de amik a hétköznapok során gyakran nem érvényesülnek – lásd az oktatás-, vagy az egészségügy visszásságait.

Lássunk néhány példát: Czeizel Endre, a genetikus, közismert és közkedvelt volt, Az élet él és  élni akar című TV műsora nyomán. Említhetjük Müller Pétert vagy Csernus Imrét, Vekerdy Tamást, és hasonló intellektueleket, a teljesség igénye nélkül. És ne felejtsük ki a múltból Ranschburg Jenőt sem.

A népszer tudását és energiáját arra használja, hogy általa pozitívnak vélt változásokat hozzon létre a társadalomban. Ennélfogva nem lehet politikus – mivel a céljai gyakran a politikai szereplők céljaival szemben állnak. Ezért is népszerű, mivel a politikusokkal szemben definiálható. A politikusok pedig népszerűtlenek, összességében bizalmatlanok vagyunk velük szemben. Ennek megvan az oka és a múltja. Ők tehetnek róla, és a bizalmat nehéz visszaszerezni: „Politikus, tehát hazudik / lop.”

A népszerek évek óta jelen vannak a társadalomban, de sokáig nem vettük észre azt a lassú forradalmat, amik előidéznek. Ha növekedni fog a számunk – és a bátorságuk – az a pangó közélet frissülésével járhat.
Az egyik legaktívabb képviselőjük Bodogkői Zsolt genetikus, tanszékvezető professzor. Bemutatásul álljon itt néhány mondása: 

Az ember (…) érdeklődőnek születik. Ezt az érdeklődést öli ki az iskola, mivel nem probléma-centrikus oktatást folytat. Motiválni kell az érdeklődés és a kíváncsiság fenntartásához.

Az ember a gondolatai elé tesz egy láthatatlan szűrőt, amit agyunk a prekoncepció hálójából szőtt. Azt hisszük, vélekedésinket a világ dolgairól a puszta logika határozza meg, s nem az előítéleteink. Sajnos ebben tévedünk, gondolatainkat ugyanis az érdekeinkhez igazítjuk.

Az intelligenciánkra vagyunk büszkék, hiszen ebben különbözünk az állatoktól. Érdekes módon mégis buzgóbban mérjük össze a képességeinket a különféle sportokban, pedig az állatok erősebbek, gyorsabbak és ügyesebbek, mint mi vagyunk.

Remélhetőleg a népszerek a közeli jövőben még nagyobb szerepet fognak játszani a társadalmi közbeszédben, és ezzel a celebőrület visszaszorul a kultúránkban.

 

Hagyj üzenetet

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Az oldalon működik a Google Analytics

Kérlek, jelezd, ha elfogadod, hogy a Google Analytics anonim adatokat őriz meg a látogatásodról. Ezt el is utasíthatod: az esetben a látogatásodról semmilyen adat nem kerül a Google Analytics-hez