Az a büdös kölök! – requiem egy szurikátáért

szurikata nez

 A szurikáta tudvalevőleg Afrika legnemesebb állata. Bár mérete és megjelenése ezt látszólag nem  indokolná, mégis nagy megbecsülésnek örvend. 

Ki ne látott volna már afrikai embereket örömujjongásban kitörni, amikor meglátnak egyet? Ilyenkor hangos kiáltozással hívják fel rá a figyelmet, hogy mások is gyönyörködhessenek e nagyszerű állat látványában. Presztízsét az is mutatja, hogy más állatokkal szemben  a szurikátát nem vadásszák. 

Az állatok királyaként számon tartott oroszlánt például tenyésztik, kifejezetten arra a célra, hogy a gazdag amerikai és európai turisták lemészárolhassák őket. Ha ilyen gondolat felvetődne a szurikátával kapcsolatban, a hallgatóság mély megrökönyödését a hosszú döbbent csend feloldását célzó értő nevetés törhetné meg: „Á, milyen vicces ez a fickó!” 

A másik opció a lincselés…

A szurikáta vadászása egy afrikainak soha nem  jutna eszébe, hiszen gyerekkora nagy élményei közé tartozik a barátságos állatkával való incselkedő játék. szurikataKi tudna haragudni egy ilyen cukipofára, még akkor is, ha lopogatja az illető tízóraiját? Így hát nem kell attól tartanunk, hogy fényes, nemes prémjét megkívánva bárki bántani akarná. Sőt,  az afrikai emberek többsége az életét is hajlandó lenne feláldozni egy ilyen kis cukiság megmentéséért!

Megdöbbentő tehát, ami a pécsi állatkertben történt! Egy – a szurikátákhoz képest elenyésző értékű kutyákon és macskákon szocializálódott gyerek kioltotta egy szurikáta életét. Mit egyét? Egy híján egy egész családét! Egy várandós anyát ölt meg, a  még meg sem született gyermekeivel együtt. Megfosztotta őket a napvilág meglátásának lehetőségétől, az ’anya’ szó jelentésének megélésétől, vagy a testvérekkel való közös játék lehetőségétől – egyszóval a családban való létezés élményétől.

Felteszem a kérdést: milyen ember az ilyen?

Az olyan elcsépelt jelzőket ne is említsük, hogy ’semmirekellő’, ’mihaszna’, ’pernahajder’ vagy Urambocsá’: pajkos! Ezek nem fejezhetik ki a lelkében lappangó csendes, de annál sötétebb gonoszságot. A világtörténelem legállatabb mészárosai is eltörpülnek mellette! Nagy Sándor, aki a hódításai során seregével százezreket kaszabolt le, a szintén vérengző római légiók, vagy Napóleon, aki a hadjáratai során lovak tízezreit áldozta fel a hírnév oltárán (ehhez képest a harcok során meghalt emberek százezrei említésre se méltók).
De mi egy ló egy szurikátához képest? Puszta haszonállat, igavonó barom, szántásra és fuvarozásra használt rabszolga, aminek a halála utána a húsát és még a bőrét is nyers haszonszerzés céljából hasznosítják.

Gondolkozzunk, emberek!

Mi egy rabszolga-állat értéke a mindig szabad maradó, nemes kis lényekéhez viszonyítva? Amiknek minden porcikája olyan értékes, hogy az emberek visszahőkölnek a gondolatától is annak, hogy piszkos haszonszerzés céljából akárcsak megérintsék!

Mi lehet tehát a méltó büntetése annak – legyen bár felnőtt, vagy akár gyerek – aki mocskos kezét egy nemes szurikáta elpusztítására használja?

Az olyan elcsépelt jelzőket ne is említsük, hogy ’semmirekellő’, ’mihaszna’, ’pernahajder’ vagy Urambocsá’: pajkos!

Feleim, erre nincs szó!

A jelenleg hatályban lévő büntetési eljárásmódok még csak meg sem közelítik a súlyosságát annak, ami ilyen aljas gaztett arányos büntetése  lehetne. Sőt, a háborúkban alkalmazott kínzási módok, mint a bőr felvagdalása és besózása, a vízben fojtogatás, a tüzes vassal szurkálás, vagy a keresztre feszítés sem lehet elég fájdalmas az elégtételhez!almos vezer

Magyarok! Előd, Árpád, Gyula, Kende, Álmos és István vérei! Erre a felháborítóan aljas tettre csak egyetlen  elfogadható válasz lehetséges –   most kimondom a kimondhatatlant: vissza kell állítani a halálbüntetést!

Viszont, mivel az Európai Unióban az nem elfogadott büntetésmód, erre két út lehetséges:

1. Rávesszük az UNIÓ-t a halálbüntetés tiltásának megszüntetésére

2. Kilépünk a sajtzabálók és a sörvedelők által uralt nyámnyila ligából, és magunk tesszük meg, amit az aljas bűncselekmény megkíván

Előbbinek – számszerű hátrányunkat tekintetbe véve – csekély esélye van. Ezért  csak a második lehetőség jöhet számításba.

Szavazzunk!

Javaslom, kezdeményezzünk népszavazást az ügyben. Gondolkodjatok ezen, szóljatok a családtagjaitoknak, a  barátaitoknak, ismerőseiteknek: mindenki hozzon 10 embert!  Ne hagyjuk, hogy a történelem nyilvánvalóan legnagyobb bűncselekménye megtorlatlan maradjon!

Legyünk résen! Szabadság! Előre!

Hagyj üzenetet

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Az oldalon működik a Google Analytics

Kérlek, jelezd, ha elfogadod, hogy a Google Analytics anonim adatokat őriz meg a látogatásodról. Ezt el is utasíthatod: az esetben a látogatásodról semmilyen adat nem kerül a Google Analytics-hez