Szúnyoginvázió

 

Támadnak. Este. Amikor munka után ellazulnánk, kiülve a kertbe/stégre/teraszra egy sörrel, szalonnát sütni vagy csak beszélgetni. Ekkor indítanak ellenünk túlterheléses támadást, vagyis inváziót. Kellemetlen. A természetben nem minden van értünk, és nem minden kellemes.

De ez a mai ember számára elfogadhatatlan. Nagyon megszokta már, hogy ha probléma adódik, egy telefon, és jön valaki, aki megoldja. Ég a ház? 112. Szorít a mellkas? 112. Rossz az út? Ott a polgármesteri hivatal, lehet menni pörölni. És így tovább.

Sok a szúnyog? Hamar, oldjuk meg. MOST! Mert hogy jönnek ahhoz, hogy megzavarják az esti nyugalmunkat? Ez elfogadhatatlan! Oldja már meg valaki! Bárki, csak HAMAR. Permetezzék le őket!

Permetezzenek le mindent! Mindenkit! Csak szúnyog ne legyen!

Nincs ennél fontosabb feladat a világon!  Az, hogy a napokban kis híján háború tört ki, eltörpül emellett. Nem itt van. A szúnyogok viszont igen.

Indiában és Európa egyes városaiban is özönvízszerű esők hullottak, árvizeket okozva, autók tucatjait egymás tetejére halmozva. Sebaj, nem ITT van! Mi közünk hozzá?

Csak szúnyogok ne legyenek!

A jelenlegi bevett megoldás a permetezés. Repülőgéppel, tonnaszám kiszórva a rovarirtót. Ami MINDEN ízeltlábút elpusztít, amivel kapcsolatba kerül. Nem csak akkor, ott, közvetlenül, hanem másnap is, amikor a soklábú apróságok végignyargalnak a növények levelein. Milliószám pusztulnak, tonnákban mérhetően. szunyogirtas

A velük táplálkozó állatok – énekesmadarak, sünök, békák, denevérek stb. – hoppon maradnak. Éhen halnak, vagy csak az utódaik halnak éhen, mert nem jut nekik elég élelem. A velük táplálkozó további állatok – ragadozómadarak, siklók stb. szintén megritkulnak.

Mi lesz ennek a következménye?

A következő években MÉG TÖBB szúnyog lesz, mert az azokat ritkító állatok nagy része elpusztul. A homo sapiens válasza erre: permetezzünk még többet!

Ha hagynánk a természetre, a következő történne: elszaporodnának a szúnyogokra vadászó ragadozók. A szúnyogokra nehéz kor virradna, mert minden zugban a halál leselkedne rájuk. Egy-két év, és a természet egyensúlya helyre áll. Vegyszerezés nélkül. De ehhez TÜRELEM kellene. Ami nincs. Ideiglenesen el kellene viselni a szúnyogok okozta kellemetlenséget. 

Fel kellene ismerni, aztán belátni, hogy a természetnél jobb megoldásokat nem tudunk kitalálni.

Lássuk, mit szeretne a  homo sapiens:

„a Szigetközben, a csípő szúnyogok a települések életét szabályosan ellehetetlenítik…. meginvitálnám mondjuk egy szigetközi kempingbe, Dunaszigetre, Kisbodakra, ahol a méhészboltokból kifogyott a méhészálarc, hiánycikk a szúnyogriasztó és szkafanderben kertészkednek az emberek a biológiai és többszöri légi irtás után… Tudomásul kell vennünk, hogy a szúnyog-kérdés jelenleg egyáltalán nem biológiai, hanem elsősorban népegészségügyi és egyúttal politikai, egészségpolitikai kérdés.” (Facebook hozzászólás)

Bla-bla-bla…

Szóval „népegészségügyi kérdés” Miért is?

Milyen betegségeket terjesztenek a hazai szúnyogfajok? Lássuk be: az éghajlatváltozás ellenére is: semmilyent. Néhány esetet kivéve, ami statisztikailag elhanyagolható. Jelentéktelen, és nem is állandó a veszély, inkább csak véletlenszerű.

Egészségpolitikai kérdés?

A csípések okozta kellemetlenség megszüntetése valóban egyenértékű probléma lenne a drogprevencióval, az alkoholizmus visszaszorításával, a daganatos betegségek gyógyításával, az egészséges életmód népszerűsítésével?

Politikai kérdés?

Erre az egyre ráhibázott a homo sapiens aktuális egyede. A permetezésben valószínűleg igen nagy pénzek mozognak. Ha még a megrendelő zsebébe is jut valamennyi, a hivatal az állampolgárok pénzéből (a mi pénzünkből) készséggel rendeli meg. Naponta. Miért ne? Hiszen ez idényjellegű probléma, akkor kell megoldani, amikor aktuális. Akkor legyen naponta kétszer, az az igazi…

Némelyek bebiztosítják a hasznot egész évre, utána elég lábat lógatni, akár Hawaiin…

Biológiai kérdés?

Igen, és létkérdés. Nem a szúnyogoknak, hanem NEKÜNK. A rovarirtó ugyanis nem válogat. Pusztítja a méheket és a többi, beporzásban szorgos rovart is. Ha azok nem lesznek, honnan lesz a boltokban meggy, alma, és a többi gyümölcs?

Fel kellene ismerni, aztán belátni, hogy a természetnél jobb megoldásokat nem tudunk kitalálni.

Mit tehetünk a jövőnkért?

Vannak országgyűlési képviselők, akinél ‘lobbizhatunk’.

Írhatunk a megfelelő hivataloknak.

Vagy aláírhatjuk ezt a petíciót

Vagy megtehetjük az összeset együtt.

Javaslom, kezdjük el MOST!

Hagyj üzenetet

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!