Mike Oldfield, a zenei zseni

 

Mike Oldfieldről szinte mindenki hallott már, és sokan tudnak említeni  legalább egy, vagy akár több ismert dalát is. Azt már kevesebben tudják, hogy nem a dalaival alkotta a legjelentősebbet. 

Már a nyolcvanas években sugározták a Mike Oldfiled összes albuma sorozatot a Petőfi  rádióban. A szemfülesebb ínyencek kaptak az alkalmon, és  kazettára vették – meglepően jó minőségben lehetett rögzíteni. Akkorra már tucatnyi nagylemezt adott ki, és  hazájában nagy népszerűségre tett szert. Különlegességét az éteri, egyedi hangzások, a virtuóz gitárjáték és a számtalan hangszer használata jelenti. Mike Oldfield

A korábban nem ismert dallam és hangzásvilágával új műfajt teremtett. Szinte minden albuma kísérletező jellegű. Egyik különösebb, mint a másik, de mindegyik zseniális.  Kezdők számára ajánlott a könnyen fogyasztható Discovery c. album vagy a Queen Elizabeth 2 – aztán bele lehet kóstolni a fajsúlyosabb témákba. A Crises feszültséggel teli sziporkázás, az Islands The Wind Chimes című kompozíciója formabontó, és a fűrészelős hangzással az ipari zene felé húz. A Hergest Ridge nagyrészt egy összefüggő lüktető zaj-halmaz, az Ommadown hátborzongatóan kellemes tunyulós  zene ‘egy másik világból’. Az Incantations hihetetlen.

Csak néhányat említettem a sorból, amiben nem tagadható némi személyes szimpátia. A legjobb  művek 1990 előtt készültek – utána mintha elvesztette volna a  dinamikáját. Erre a dinamikára jellemző, hogy korai albumait egymaga játszotta fel, függetlenül attól, hányféle és milyen hangszeren szólalnak meg. Csak példaképpen: az Amarok bakeliten 11 féle gitáron játszik, összesen pedig 33 féle hangszert szólaltat meg a felvételeken.

Pályája kezdetén több olyan videoklipet is készített, amik ezt a sajátosságát mutatják be. Példaként áll itt az In Dulci Jubilo c. dal, ami egy Bach kórusmű instrumentális feldolgozása. Ez a dal fiatalos lüktetésével, éteri hangjaival elűzi a hétköznapok gondjait – csak szánjuk rá  azt a  néhány percet:

 

 

Hagyj üzenetet

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Az oldalon működik a Google Analytics

Kérlek, jelezd, ha elfogadod, hogy a Google Analytics anonim adatokat őriz meg a látogatásodról. Ezt el is utasíthatod: az esetben a látogatásodról semmilyen adat nem kerül a Google Analytics-hez